Warning: Use of undefined constant use_sorting - assumed 'use_sorting' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/brandweerhoogsoeren.nl/httpdocs/wordpress/wp-content/plugins/wp-table/wp-table.php on line 316 Officiële Website Brandweer Hoog Soeren » 11-4-2016, Gezamenlijke natuurbrand oefening op het ASK in het Harde

11-4-2016, Gezamenlijke natuurbrand oefening op het ASK in het Harde

ASK Natuurbrandoefeningen

Brandweer oefent natuurbranden op ASK ‘t Harde

De brandweerkorpsen van clusters Veluwe-Noord, Veluwe-West en EVA (Epe Voorst Apeldoorn) hebben de afgelopen 2 weken geoefend op het Artillerie Schietkamp op ‘t Harde. De brandweerkorpsen werden daarbij bijgestaan door de brandweer van het ASK. Per avond deden er drie peletons mee aan de oefeningen. Verspreid over drie ‘banen’ werden er verschillende scenario’s geoefend, waarbij de uitkomst telkens was dat vanuit de bron van het incident een natuurbrand ontstond.

Elke avond verzamelden de brandweerkorpsen zich rond kwart voor zeven op de parkeerplaats langs de Eperweg bovenop de Knobbel. Daar werd de briefing verzorgd en werd veiligheidsinstructie gegeven vanuit Defensie. Daarna gingen de pelotons op pad richting de verschillende uitgangsstellingen (UGS).

Het eerste scenario (baan 1) hield in dat er een autobrand was op de heide. De autobrand zorgde er al snel voor dat er sprake was van een heidebrand, waarbij door de officieren snel moest worden geschakeld van een simpele autobrand naar een uitbreidende natuurbrand. Met name het communiceren is bijzonder belangrijk tijdens zo’n incident. Het aansturen van de voertuigen was dan ook een van de belangrijkste oefenpunten. Het tweede scenario (baan 2) was vrijwel identiek, hier ging het echter om een vrachtwagenbrand met een natuurbrand als gevolg.

Tijdens de eerste oefenavond vorige week maandag werd de oefening opeens wel heel realistisch, toen de heide daadwerkelijk vlam vatte. Een van de vuurkorven die gebruikt werd voor het maken van rook stak de heide in de brand. Binnen enkele minuten werd er begonnen met het blussen van de brand. Bijzonder daarbij was dat naast enkele voertuigen van de brandweer van het ASK ook enkele ‘civiele’ brandweerkorpsen meehielpen met het blussen van de brand. Binnen 10 minuten was de heidebrand onder controle. Uiteraard ging daarna de oefening wel weer verder.

Op een derde baan aan de andere kant van de Eperweg werd een helikoptercrash gesimuleerd, waarbij meerdere gewonden met brandwonden waren. Ook hier moest eerst ingezet worden op het bronincident, onder andere voor het redden van de slachtoffers. De blusploegen die daarna ter plaatse kwamen kregen gelijk de opdracht om de natuurbrand die ontstaan was te blussen.

Na de oefeningen werden op de kazerne van de brandweer van het ASK alle scenario’s nabesproken.

Tekst en foto’s Stefan Verkerk

Voor meer foto’s en video, bekijk de website van Stefan Verkerk via de volgende link.