Warning: Use of undefined constant use_sorting - assumed 'use_sorting' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/brandweerhoogsoeren.nl/httpdocs/wordpress/wp-content/plugins/wp-table/wp-table.php on line 316 Officiële Website Brandweer Hoog Soeren » De Stentor: Nieuwe terreinkanjer brandweer Hoog Soeren

De Stentor: Nieuwe terreinkanjer brandweer Hoog Soeren

APELDOORN – Een dik jaar geleden stond de post nog ter discussie, nu is brandweer Hoog Soeren vitaal en weer volledig toegerust op de moderne tijd.

De komst van een nieuwe wagen is een overduidelijke bevestiging.

Vorig jaar was er een discussie over bezuinigingen op de brandweer in de gemeente Apeldoorn. Hoog Soeren was een van de posten die met opheffen werd bedreigd. De gemeenteraad besloot uiteindelijk echter dat die moest blijven: de post heeft vanwege zijn ligging en vanwege de specifieke kennis van de mensen, een bijzondere rol bij de bestrijding van natuurbranden.

Dat is ook precies waar de nieuwe wagen op is toegerust. De Iveco Eurogargo met 280 pk motorvermogen kan al rijdend een schuimdeken leggen en water spuiten. Er gaat 4000 liter water mee aan boord, naast 300 liter schuimvormend middel. Het voertuig kost ongeveer 300.000 euro, inclusief opleiding, en gaat volgens plan 15 jaar mee. Bijzonder: het voertuig is vanwege de schuimcapaciteit ook bedoeld om ingezet te worden bij grote incidenten op vliegveld Teuge en bij ongelukken met gevaarlijke stoffen. Postcommandant Wouter Peters is blij met de wagen. ,,Het is een klap als je ter discussie komt te staan”, gaat hij nog even in op het contrast met vorig jaar. Maar zijn ploeg is er uiteindelijk goed uit gekomen, vertelt Peters. ,,We zijn er daarna volop tegenaan gegaan, met extra motivatie. En nieuwe spullen zijn altijd mooi om er dan bij te krijgen.

”,,Je bent vijftien jaar verder in techniek”, zegt Peters over het verschil met de nu afgeschreven vorige wagen. ,,Dus veel meer elektronica. Of dat beter is, moet blijken. Wel makkelijker, als het goed is.” Post Hoog Soeren bestaat momenteel uit dertien mannen en één vrouw. De komende tijd gaan zij aan het oefenen om helemaal vertrouwd te raken met de aanwinst. ,,Natuurlijk weten we al wel hoe deze wagen werkt, maar hoe meer je er daadwerkelijk mee werkt, hoe meer handigheid je er mee krijgt.”

Bron: De Stentor 12-12-2012